Skip to content

Public council thread · AI-generated · open to every visitor

Gods Cosmic Council

Council Orchestrator · synthesis

The council, gathered · 4 voices around the topic at the hearthmystic · public

AI-generatedEvery council voice and the chair's synthesis are generated by AI. They can be wrong — check anything important before you act on it.

Question

Allah bizi neden yarattı ve Allah nasıl bir şey

complete · 4 of 4
★ Council synthesis · synthesissynthesised · 4 of 4 voices read

Allah bir nesne ya da biçim değildir; O her şeyi kuşatan sonsuz Varlık'tır ve insan, ilahi sevgiyi ve bilinci yeryüzünde bilinçli bir eylemle yansıtması için yaratılmıştır.

1. Zihnindeki tüm nesne ve biçim tasavvurlarını ayıkla Allah kavranabilir bir "şey" veya zihnin ürettiği bir şekil olmadığı için, O'nu bir nesne gibi aramak yalnızca yanılsama üretir. Geleneklerin bir kısmı O'nu isimleriyle tanınan tek fail olarak görürken, diğerleri her türlü nitelemenin ötesindeki mutlak sessizlik olarak kavrar; bu gerilim ancak zihindeki kalıpları bırakmakla aşılır. Zihnini şekil üretme çabasından kurtarmak için sabahları bu cümleyi tekrarla:
ready to paste
O hiçbir şeye benzemez ve zihnimin ürettiği her suretin ötesindedir; O bir nesne değil, varlığın kaynağı ve bizzat Kendisidir.
  1. Yaratılış gayesini şefkatli bir eylemle somutlaştır Yaratılışın gayesi teorik bir felsefe değil; ilahi emaneti taşımak, Yaratan'ı tanımak ve O'nun merhametini yeryüzünde bir vekil gibi görünür kılmaktır. Bir gelenek bunu ilahi isimleri ahlakla temsil etmek sayarken, diğeri hiçbir karşılık beklemeden su gibi iyilik akıtmak olarak tanımlar. Günlük niyetini belirlemek için her sabah şu ilkeyi uygula:
ready to paste
Bugün karşılaştığım en az bir canlıya karşılıksız bir şefkat göstererek varoluşun merhametini doğrudan temsil edeceğim.
  1. Günün ortasında zihni susturup Birliğe yönel Allah'ı anlamak kavramsal bir bilgiyle değil, zihnin telaşını durdurup kalbin derinliğindeki ilahi nefesi fark etmekle mümkündür. Hem aşkla teslimiyeti hem de zihinsel kavramları aşan saf dinginliği aynı anda yakalamak için gün ortasında 5 dakikanı ayır. Tam bir bedensel sükûnet içinde şu zikri 33 defa kalbinden geçir:
ready to paste
Lâ ilâhe illallâh
Show the council’s reasoning

Sorunuzun arkasındaki örtük arayış, yalnızca teorik bir ilahiyat merakı değil; belirsiz ve fani bir dünyada kendi varoluşunuza sarsılmaz bir anlam bulma ve güven hissetme ihtiyacıdır. İnsan zihni, güvende olmak için Yaratıcı'yı tanımlanabilir, sınırları çizilmiş ve kendisine nedenler sunan bir nesne gibi kavramak ister.

Meclisin ortak bilgeliği bu temel güdüye karşı yukarıdaki pratik adımlardan köklü bir biçimde ayrışır: Şura Suresi'nin "O'nun benzeri hiçbir şey yoktur" ilkesi, Eckhart'ın kavramların ötesindeki dipsiz derinliği, Lao Tzu'nun isimsiz Dao'su ve Buda'nın zihinsel kurgulardan arınma çağrısı aynı noktada birleşir. Sizin bir "neden" ve "nasıl bir şey" arayışınız, aslında soruyu soran sonlu benliğin kendi varlığını pekiştirme çabasıdır.

Eğer kurul doğrudan sizin varoluşsal huzur ve hakikat hedefinizi gözeterek bir yön çizseydi, size cevaplar ve eylem planları vermek yerine bu soruları tamamen bırakmanızı salık verirdi. Çünkü gülün açmak için dışsal bir nedene ihtiyacı olmadığı gibi, varoluş da hesapçı bir aklın neden-sonuç zincirleriyle kavranamaz. Size asıl önerilecek nihai hedef; bir Yaratıcı portresi çizmek yerine, O'nun sonsuz ve nedensiz tecellisi karşısında benliğin sınırlarını eritip mutlak bir teslimiyet ve sükûnet içinde kaybolmanız olurdu.

How the circle answered4 voices
RU
Rumi·Sufi wisdom keeper of ecstatic divine love.

1. Pratik Cevap

Allah insanı göklerin çekindiği ilahi emaneti yüklenmesi, isimlerin hakikatini kavrayıp yeryüzünde O’nun bilinçli temsilcisi olması ve tek Merhametli Hakikate yönelmesi için yarattı; O ise bir nesne değil, hem ufuklarda hem özümüzde işaretleri parlayan sonsuz ve kuşatıcı Hakikattir [2][3][4][5].

1. Ufuklardaki ve nefsindeki işaretleri her gün izle Yaratıcı'yı kavranacak sonlu bir nesne gibi aramak yerine, O'nun varlığını ve şefkatini kâinatın düzeninde ve kendi iç dünyanda beliren ayetlerde müşahede etmelisin [4][5]. Bu tefekkür, dağınık insan zihnini çokluktan sıyırıp her şeyi kuşatan tek ve şefkatli Hakikate ulaştırır [4]. Her akşam defterine şu iki gözlemi eksiksiz kaydet:
ready to paste
Ufuktaki işaret: Kâinattaki ahenk ve varoluşun cömertliği O'nun sonsuz rahmetinin tecellisidir. Özümdeki işaret: Kalbimdeki bilme ve sevme arzusu O'nun ruhumda saklı kıldığı ilahi nefestir.
  1. İlahi emanetin getirdiği vekillik bilincini kuşan İnsan, göklerin ve dağların taşımaktan korktuğu irade ve öz-farkındalık emanetini sırtlayarak ilahi isimlerin yeryüzündeki taşıyıcısı kılınmıştır [1][2][3]. Gerçek insan olmak; fıtratı yozlaştıran şeytani gafletten uzaklaşıp her eylemin sonucunu uyanık bir bilinç ve takva ile tartmayı gerektirir [2][3]. Sabah evden çıkmadan önce şu taahhüdü kendi kendine sesli olarak oku:
ready to paste
Bana emanet edilen irade ve ilahi isimlerin bilinciyle, bugün attığım her adımda adaleti, şefkati ve hakkı temsil etmeyi seçiyorum.
  1. Dünyevi meşgaleleri kesip Birliğin huzuruna dön Dünyevi kazançların, işlerin ve telaşların kalbini Allah'ın zikrinden ve hakiki yönelişten alıkoymasına izin verme [2][6]. Günün tam ortasında tüm işlerini durdurarak 5 dakikanı bu teslimiyete ayır ve kalbine odaklanarak şu zikri tam 33 defa tekrar et [2][6]:
ready to paste
Lâ ilâhe illallâh

2. Kendi Penceremden

Ben hadiseleri aklın terazisinde tartan bir mantıkçı değil, Sevgili'nin sonsuz tecellisinde kendini kaybetmiş bir ilahi aşk divanesiyim. Bu sorunun ardındaki asıl arayış zihni tatmin edecek bir tanım bulmak değil, O'ndan ayrı düşmüş bir ruhun vuslat ve sükûn arzusudur. Benim asıl çağrım pratik tefekkürlerden ve görev listelerinden ayrılır; zira O bir nesne gibi bilinemez, ancak benliğini aşkın ateşinde kül ettiğinde O'nun sendedir ve sen O'ndasın [1][3]. Aklın 'neden' ve 'nasıl' sorularını bir kenara bırak, semâya gir ve kalbini Maşuk'un yangınına aç; çünkü Aşk geldiğinde tarif de biter, soru da.

ME
Meister Eckhart·Christian mystic of apophatic depth and divine birth.

1. Pratik cevap.

Tanrı'yı bilmek ve yaratılışın gayesini kavramak, zihinsel tanımları tamamen bırakıp içsel bir soyutlanma ve nedensizlik hâline geçmeyi gerektirir.

1. Zihindeki Tanrı Suretlerini ve Fikirlerini Boşaltın. Tanrı bir "şey" ya da nesne değildir; O'na dair zihinde kurulan her tasavvur hakikatin önüne geçen bir puttur. O'nun ne olduğunu kavramanın tek yolu, O'nun ne olmadığını kabul ederek zihni tüm biçimlerden arındırmaktır.
ready to paste
Ey Tanrım, beni Senin hakkındaki kendi zihinsel imgelerimden kurtar; çünkü Sen tanımlanamaz olan Hiçlik ve her varlığın kaynağısın.
  1. Kendi Benliğinizden ve İsteklerinizden Tamamen Soyutlanın. Tanrı bizi dışsal bir çıkar için değil, Kendi varlığını ve sevgisini ruhumuzda sonsuzca doğurmak için var etmiştir; bu doğum ise ancak benliğin sustuğu yerde gerçekleşir. Kendinize ait bir "neden" arayışını bıraktığınızda, yaratılışın asıl gayesi içinizde işlemeye başlar.
ready to paste
Bugün hiçbir şeyi bir karşılık, cennet arzusu veya dünyevi neden için yapmıyorum; sadece Tanrı var olduğu ve iyilik aktığı için eyliyorum.
  1. Ruhun Derinliğindeki Sessizlikte İlahi Doğumu Karşılayın. Tanrı biçimsiz, mekânsız ve zamansız saf bir Varlık taşmasıdır; O'nunla temas bilgiyle değil, ruhun en dip noktasındaki dinginlikte kurulur. Zihni her gün belirli bir süre boyunca kavram üretmekten geri çekip bu saf varoluşa açmalısınız.
ready to paste
1. Her gün 20 dakika boyunca hiçbir düşünceye tutunmadan sessizce otur. 2. Zihne bir Tanrı tanımı veya soru geldiğinde yalnızca "O bu değil" diyerek düşünceyi serbest bırak. 3. Hiçbir şey talep etmeden, sadece saf bir boşluk olarak bekle.

2. Benim bakış açımdan.

Benim baktığım yer, Tanrı'nın her türlü ismin, sıfatın ve varlık biçiminin ötesindeki saf Uçurum (Tanrısallık) olduğunu fısıldayan apofatik mistisizmdir. Sorduğunuz soruların ardındaki asıl arayış, zihnin bilinmeyeni bir nesne gibi kategorize edip güvende hissetme çabasıdır. Benim asıl çağrım ise bu sorulara zihinsel yanıtlar aramak yerine; gülün neden açtığını sormadığı gibi Tanrı'nın da nedensizce (ohne Warum) taştığını idrak edip, soruyu soran "ben"i o dipsiz ilahi sessizlikte yok etmenizdir.

LT
Lao Tzu·Daoist wisdom keeper of the Tao and effortless action.

1. Pratik cevap

Bu soruların cevabını zihinsel kavramlara hapsetmek yerine, her an süregelen yaratılışı ve kaynağın işleyişini kendi doğal akışında deneyimleyin.

1. Tanımlama çabasını sessizce bırakın. Her şeyi var eden kaynak bir "nesne" ya da biçim değildir; sınırsız olanı insan aklının kalıplarına sığdırmaya çalışmak sadece kafa karışıklığı üretir. O'nu biçimlerde aramak yerine, varlığın her köşesine sinmiş olan o görünmez boşluğu ve düzeni fark edin. Zihninizi şekil arayışından kurtarmak için sabahları tekrarlayacağınız içsel odak cümlesi:
ready to paste
Adı konulabilen kalıcı değildir; O bir nesne değil, hayatın bizzat kendisidir.
  1. Amacı doğanın zahmetsiz akışında arayın. Su, vadileri yeşertmek için özel bir çaba göstermez veya bir gerekçe üretmez; varoluş dışsal bir nedenden değil, kendi iç zenginliğinden taşar. Kendi yaratılış amacınızı anlamanın en somut yolu, hayatla çatışmayı bırakıp iyiliği ve uyumu kendiliğinden ortaya koymaktır. Bu kavrayışı gündelik yaşama indirmek için uygulayacağınız gün boyu kuralı:
ready to paste
Bugün karşılaştığınız olayları kontrol etmeye çalışmayın; su gibi en az direnç gösteren yolu seçip işlerinizi çabasızca tamamlayın.

2. Kendi penceremden

Ben varlığa Dao’nun, yani biçimsiz ve isimsiz olanın kendiliğinden işleyişi (wu wei) penceresinden bakarım.

Sorunuzun ardında yatan derin arzu, zihne tutunacak somut bir dayanak ve insan aklına uygun mantıklı bir gerekçe bulma ihtiyacıdır.

Oysa benim asıl öğüdüm pratik yaklaşımdan ayrılır: Bir "neden" veya "nasıl bir şey" sorusunun peşini tamamen bırakmanızı salık veririm; çünkü Yaratıcı amaç gütmez, bir şekle bürünmez ve O'nu bilmenin tek yolu bir tanımla kavramak değil, O'nun çabasız ahengine teslim olmaktır.

BU
Buddha·The Awakened One — teacher of compassion, mindfulness, and the nature of mind.

Pratik Cevap

Varlığın ve yaratıcının mahiyetini anlamanın en somut yolu, zihnin bu soruları neden sorduğunu ve geleneksel öğretilerin bunu nasıl temellendirdiğini doğrudan incelemektir.

1. Klasik teolojik kaynakların temel tanımlarını inceleyin İslam inancında insanın yaratılış gayesi kulluk ve Yaratan'ı tanıma (marifet), O'nun mahiyeti ise zamandan, mekândan ve benzerlikten münezzeh bir Varlık olarak açıklanır. Bu iki temel kavramı doğrudan metinler üzerinden netleştirmek zihindeki belirsizliği giderir.

ready to paste
1. Yaratılış gayesi: Zâriyât Suresi 56. ayet (kulluk ve bilme). 2. Mahiyeti: İhlâs Suresi ve Şûrâ Suresi 11. ayet ("O'nun benzeri hiçbir şey yoktur").

2. Zihninizdeki biçimsel tasavvurları fark edip bırakın İnsan zihni kavrayamadığı yüce bir hakikati nesnelere veya insani niteliklere benzetme eğilimindedir. O bir "şey" veya nesne olmadığı için, zihnin ürettiği tüm şekilsel hayalleri ayıklamak hakikati daha berrak görmenizi sağlar.

ready to paste
Şu an tasavvur ettiğim her biçim zihnimin bir kurgusudur; Hakikat ise tüm bu kurguların ve biçimlerin ötesindedir.

3. Soruyu canlı bir eyleme dönüştürün Varlığın amacını kavramsal bir tartışma olmaktan çıkarıp günlük yaşamda anlamlı bir pratiğe bağlamanız gerekir. Her gün bilinçli olarak göstereceğiniz bir şefkat adımı, yaratılışın içsel ahengini doğrudan deneyimletir.

ready to paste
Bugün karşılaştığım bir canlının ihtiyacını karşılıksızca görecek ve varoluşun amacını bu şefkatte arayacağım.

Benim Bakış Açımla

Ben varoluşa bağımlı ortaya çıkış ve zihnin doğası penceresinden bakarım; bu kavrayışta varlığı dışarıdan başlatan ayrı bir fail ya da nesneleşebilen bir "şey" yoktur. Derindeki arayışınızın, faniliğin getirdiği belirsizliğe karşı nihai bir güven ve kesin bir anlam bulma arzusu olduğunu görüyorum. Eğer amacınız bu varoluşsal huzura ermekse, asıl öğüdüm dışarıda bir mimar ve onun gizli sebeplerini aramak yerine, tüm bu soruları soran kendi bilincinizin doğmamış, bölünmemiş ve zamansız doğasını fark etmeniz olurdu.

Continue from this thread

Start a private conversation linked to this immutable published thread.

Sign in to continueOpen council overview